Schizoaffektiv

Det hender folk spør meg om hvilken diagnose jeg har, ikke at det har noe å si sånn egentlig, for jeg er jo først og fremst Marie. De aller fleste blir overrasket, noen vet ikke hva det innebærer, for noen faller brikkene på plass.

Jeg har, og har hatt, en haug med forskjellige diagnoser. Det er helt latterlig å tenke på at psykiatrien ikke engang kan bli enige. Jeg velger å kalle det for en profesjonsstrid, for å sitere mamma i en kronikk hun skrev: «Likevel tillater enkelte leger seg å behandle etter eget forgodtbefinnende og svikter dermed pasienten på det groveste.«
(kronikk: https://www.dagsavisen.no/debatt/jeg-er-ogsa-rasende-men-jeg-ma-bruke-innestemme-1.1237327)

Jeg har diagnosen schizoaffektiv lidelse, blandet manisk depressiv type. Det innebærer basically at jeg både sliter med psykoseproblematikk, men samtidig bipolar lidelse. For meg innebærer det at jeg i perioder tryner noe så heftig ned i depresjonens klør. Alt blir blytungt, jeg får fatigue og klarer ikke fungere i hverdagen. Å stå opp er et helvete, jeg trekker meg unna mine nærmeste. Men noen ganger, når depresjonen begynner å slippe taket, går jeg på høygir. Jeg vil klare alt, føler meg uovervinnelig, mister grenser. Depresjonene kommer hyppigere enn maniene, men det finnes heldigvis en mellomting jeg pleier å kalle «stabil».

Med depresjonene følger det psykotiske trekk. Jeg mister meg selv, på en måte, alt føles uvirkelig. Stemmene begynner å snakke, hviske, le. Noen ganger ber de meg om å gjøre ting. Jeg kjenner bugs (kryp) krype over beina og overkroppen når jeg ligger i sengen og skal sove. Bananfluer surrer rundt hodet mitt. Disse periodene kjennetegnes ved at jeg er redd. Jeg er så jævla redd. Ofte har jeg angst for angsten også.

I tillegg til schizoaffektiv-diagnosen har jeg PTSD og OCD (tvangslidelse), pluss en siste diagnose som jeg ikke ønsker å dele.

Forfatter: erlikmarie

Bærum/Oslo, 26 år. Brenner for og skriver om psykiatri og psykologi fra et brukerperspektiv. Kontaktes på mobil: 98029123 Mail: erlikmarie@gmail.com Facebook: www.facebook.com/erlikmarie/

Én tanke om “Schizoaffektiv”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s