Medvind

Etter en vinter med opp- og nedturer kommer sola frem. Det blir litt og litt lysere, også i mitt litt mørke sinn. For endelig går det min vei. Etter mye motvind og dype daler viser livet seg fra en annen side. Det er plutselig ikke en selvfølge at jeg skal tryne hver gang jeg prøver på noe. Jeg kan. Jeg vil. Jeg klarer.

Å være glad(ish) er så uvant at jeg ofte mikser det med manier. For hvordan vet man egentlig hva som er sunn lettelse og hva som er mani? Skal man ikke egentlig bli litt gira når all vekten man har båret på så lenge slipper taket litt?

Samtidig vet jeg at våren fører med seg oppstemthet, energi, nye prosjekter og idéer. Jeg begynner å sove avbrutt og mindre, jeg bruker penger og vil alt på en gang. Fint, tenker jeg. Apparatet rundt meg jubler forsiktig. Men vi vet at det dessverre er sykt. Manisk.

Hadde maniene kommet uten fallhøyde hadde livet vært veldig mye enklere. Men mani over litt tid fører til heftige depresjoner. Og da er vi i gang, liksom. En evig schizoaffektiv runddans.

En mani lurer deg. Tar deg med på morsomme ting og fikser alt på en gang. Men mange mikser det med å være glad. For min del er jeg mer preget av irritabilitet og rastløshet. Hodet går i turbofart. Det er ikke som på film. Jeg jager etter neste high, men ofte så mye at jeg krasjer til slutt.

Psykiateren min og jeg er enige om hva som skal til: Hvile, søvn og balanse. Ikke gjøre for mye, ikke for lite. Litt stimuli hver dag. Sove og hvile nok, la meg selv få bearbeide inntrykkene. Balanse er vanskeligere enn man skulle trodd. En øvelse man alltid kan bli bedre til.

Det er lov å være glad, gira og energisk. Men man må prøve høre på kroppen.

Forfatter: erlikmarie

Bærum/Oslo, 26 år. Brenner for og skriver om psykiatri og psykologi fra et brukerperspektiv. Kontaktes på mobil: 98029123 Mail: erlikmarie@gmail.com Facebook: www.facebook.com/erlikmarie/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s